FAQ
Sitemap: Home → FAQ
Wat is een Waste Toner?
Een Waste Toner is een opvangbak die gevuld wordt met het overtollig poeder/toner dat verloren gaat. Alhoewel een toneropvangbak gemaakt is voor eenmalig gebruik, gaat deze liefst 150.000 pagina´s mee. Als u afdrukken maakt sijpelt overtollig poeder in uw printer, wat tot schade aan uw apparaat kan leiden. Deze toner opvangbak vangt het overtollig poeder op en verlengt zo de levensduur van uw printer. Let wel, niet alle printers zijn voorzien van een opvangbak.
Wanneer deze opvangbak vol is en vervangen moet worden dan zit hij vol poeder en kan hij niet meer gerecycleerd worden en wordt deze als normale afval beschouwd --> harde plastiek.
Waste toners mag u NIET in onze recipiënten deponeren en kunnen dus niet door ons gerecycleerd worden.
Waar lege cartridges inleveren?
Lege cartridges inleveren. Print je veel? Heb je nog oude inktpatronen liggen of gooi je ze meestal gewoon bij het afval?
→ breng ze binnen bij Tomson Recycle in Wetteren of in Zutendaal (naar de adressen)
→ breng ze binnen bij een Tomson Recycle Team inleverpunt (naar deze kaart)
→ verzamel en laat ze gratis ophalen bij U op de zaak
Tomson Recycle Team heeft twee eigen vestigingen, eentje in het Limburgse Zutendaal en eentje in Wetteren, waar je oude patronen gratis kunt droppen ter recyclering. Daarnaast zijn er in Vlaanderen ook tal van inleverpunten waar je de cartridges snel eenvoudig kunt binnen brengen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met enkele computerwinkels in je buurt. Kijk daartoe zeker op de website van Tomson onder ‘verzamelpunten’. Tenslotte haalt Tomson de lege patronen tenslotte ook zelf op, en dit is helemaal gratis wanneer je ze per 35 kunt verzamelen. Voor het binnengebrachte printafval krijg je bovendien een vergoeding. Deze kun je door Tomson laten omzetten in een bijdrage voor het goede doel, of je kunt ze zelf houden.
Volledig artikel hier
Lege cartridges, wat doe ik ermee?
Lege cartridge. De inkt van je printer, kopieer- of faxmachine is leeg. Je vervangt automatisch de lege cartridge of toner door de nieuwe maar wat doe je dan met dat oude inktpatroon?
Eén ding mag je zeker NIET met je lege inktpatroon doen: het zomaar weggooien in de vuilbak. Elk jaar worden er miljoenen oude inktpatronen weggegooid, wereldwijd maar liefst 8 per seconde. Maar die lege cartridges kunnen tot wel 3x opnieuw gebruikt worden als ze correct gerecycleerd worden. Dat is iets wat vele mensen helemaal niet weten en daarmee laten ze een grote voetstap achter in de natuur. Er komt altijd nog wat inkt vrij en deze kan de bodem en ons drinkwater grondig vervuilen en vergiftigen, en dat is iets wat we absoluut niet willen. Bovendien duurt het minstens honderden jaren vooraleer de plastic omhulsels verwerkt zijn door de natuur.
Volledig artikel hier
Hoeveel pagina’s kan ik afdrukken volgens de productinformatie?
Het aantal af te drukken pagina's dat wordt opgegeven door de fabrikant hangt steeds af van de bladbedekking van uw te printen document.
Wanneer een fabrikant opgeeft dat er 2850 pagina's kunnen worden geprint, dan is dat bij 5% standaardbladbedekking afdrukken.
Maar bij 10% bladbedekking (kleinere tekst en weinig interlinea of foto's) heeft u nog maar 1425 afdrukken voor dezelfde cartridge.
Maar bij 20% bladbedekking (kleinere tekst en weinig interlinea of foto's) heeft u nog maar 715 afdrukken voor dezelfde cartridge.
Kan alles oneindig gerecycleerd worden?
Kan alles worden gerecycleerd? Hier op is het antwoord helaas 'Neen' aangezien het enkel originele cartridges of toners zijn die in aanmerking komen voor recyclage. Huismerken kunnen helaas niet meer hergebruikt worden. Een lege huls komt slechts éénmalig in aanmerking voor hergebruik.
Wat betreft uw concrete vraag of lege cartridges meermaals kunnen worden geretourneerd moeten we U dus teleurstellen door het feit dat een nieuwe cartridge slechts éénmalig opnieuw kan worden hergebruikt.
Na hergebruik komen ze opnieuw op de markt als huismerk en kunnen ze niet meer worden gerecycleerd omwille van het feit dat ze reeds éénmalig zijn hergebruikt, wat het maximum van een recyclagecyclus is.
Hoe kan ik mijn inktpatronen het beste bewaren?
Wat steeds de voorkeur geniet is uw inktpatronen in de originele verpakking, gesloten te bewaren.
Beste antwoord op deze vraag is om contact op te nemen met uw leverancier: deze kan u de productsheet bezorgen. Op dit gegevensblad wordt aangegeven op welke manier en bij welke temperaturen uw cartridges moeten worden opgeslagen.
Hoe kan ik mijn toners het beste bewaren?
Wat steeds de voorkeur geniet is uw toners in de originele verpakking, gesloten te bewaren.
Beste antwoord op deze vraag is om contact op te nemen met uw leverancier: deze kan u de productsheet bezorgen. Op dit gegevensblad wordt aangegeven op welke manier en bij welke temperaturen uw toners moeten worden opgeslagen.
Hoe lang kan men een inktpatroon bewaren in het toestel?
Waarom hebben sommige inktjetproducten een vervaldata?
Ter bescherming van het printsysteem en om de printkwaliteit te garanderen zullen sommige inktcartridges een inktvervaldatum gebruiken. Indien de cartridge op die datum nog inkt heeft zal hij stoppen met werken of een waarschuwingsmelding geven, die de klant kan negeren.
Zoals vermeld beschikken de meeste HP inktbenodigdheden niet over inktvervaldata. Dit betreft slechts een klein percentage van oudere HP inktbenodigdheden.
Wat houdt de inktvervaldatum precies in?
Het is belangrijk op te merken dat de inktvervaldatum NIET de datum is die op de inktcartridge is gestempeld of geprint. De geprinte datum op alle HP inkjetbenodigdheden is de “Garantievervaldatum”.
Om de inktvervaldatum op een bepaalde cartridge te bepalen moet de gebruiker drie factoren nagaan: de inktcartridge, de garantiedatum ervan, en de datum waarop de cartridge aanvankelijk is geïnstalleerd.
Meer informatie over HP inktvervaldatum.
Hoe lang kan men een toner bewaren in het toestel?
De houdbaarheid van een toner ligt tussen de 1 en 4 jaar. Dit is een ruwe schatting want het hangt er natuurlijk vanaf hoe intensief u de toner gebruikt.
- Toner verdroogt niet, maar kan onder extreme omstandigheden wel klonteren.
- Om te voorkomen dat het gaat inklinken, wordt wel aangeraden om het af en toe even op te schudden.
- Voor het poeder van een toner geldt: zolang deze op een droge plek wordt bewaard, kunt u deze langer bewaren.
- De tekst/tekeningen worden op het papier gebrand met een laser, dus uitdroging van het poeder is niet aan de orde.
Hoe vullen van inzamelbox of container?
Om de inktpatronen zo goed mogelijk te beschermen vragen wij volgende richtlijnen te hanteren:
1. Voorkom lekkage door de plastic folie van het inktpatroon te hergebruiken.
2. Stapel de inktpatronen zo goed mogelijk in de doos. Door de cartridges correct te stapelen in het inzamelrecipiënt verminder je de kans op lekkage of beschadiging.
3. Als u merkt dat er vloeistof uit inkjets lekt verpakt u deze nogmaals in een plastic zakje.
4. Sluit de kartonnen inzamelbox netjes af met kleefband (zeker aan de onderzijde), zo verhinder je het doorscheuren bij het optillen van de box. Als het kan mag deze eveneens bovenaan dichtgekleefd worden.
5. Indien u over een Plastic inzamelcontainer 240L beschikt vragen wij om steeds de klep dicht te laten. Vaak wordt de container buiten geplaatst en zo kan regenwater de cartridges niet beschadigen
6. Bij aan te erg beschadigde doos of container zal onze chauffeur de inktpatronen herverpakken zodat er geen inkt of toner kan vrijkomen
Wat is een Inktcartridge?
Een inktpatroon is een huls die gevuld is met vloeibare inkt. Een inktpatroon bevat één of meer reservoirs met inkt, elektrische contacten en eventueel en in de meeste gevallen ook een chip voor de communicatie met de printer. De inkt kan zowel zwart als kleur bevatten, soms zitten alle kleuren in een huls maar meestal is er een afzonderlijke cartridge per kleur.
Deze inkt wordt tijdens het printen op het papier 'gespoten'. Voor het afdrukproces is de inkt dus een noodzakelijk onderdeel bij inkjetprinters.
Inktpatronen mag u WEL in onze recipiënten deponeren en wordt door ons gerecycleerd.
Inktpatronen / Inktcartridges
Specifieke merkinformatie : Xerox
Xerox patronen kunnen helaas niet worden gerecycleerd.
De patronen dienen te worden opengebroken omdat de toners gelijmd worden i.p.v. geassembleerd.
Hierdoor kunnen deze door ons niet worden opgehaald.
Xerox heeft echter wel een eigen inzamelprogramma.
Hoeveel cartridges worden minimum opgehaald?
Wanneer u minimaal 25/30 stuks lege patronen (inkt of toner door elkaar, maakt niet uit) verzameld heeft komen we deze bij u op locatie volledig gratis ophalen.
Bij een eerste ophaling mag U deze aanbieden in een eigen (stevige) doos, ongeacht het formaat of de grootte.
Gelijktijdig bij de eerste ophaling bezorgen we U steeds onze eigen inzameldozen (uiteraard kosteloos) en vragen wij U om vanaf dan enkel en alleen nog onze dozen te gebruiken.
Welke artikelen kunnen niet opgehaald worden?
Vulbuizen, afval en waste toners (afvalbakjes) worden NIET door ons opgehaald en dienen naar een recyclagepark te worden gebracht.
Lees hier voor het document 'Hoe starten' bij downloads voor verdere vragen.
Lege inktpatronen, toner cartridges en drums van originele merken kan u WEL in onze recipiënten deponeren.
Wat is een Drum?
De drum is een onderdeel van een laserprinter en zorgt voor het daadwerkelijke printen. Zowel de tekst als afbeeldingen wordt door middel van een drum geplaatst op het papier. De lichtgevoelige rol van de drum duwt het tonerpoeder over op het papier. De zogenaamde tonerpoeder wordt aan het papier gehecht door middel van warmte en druk.
Een drum mag u WEL in onze recipiënten deponeren en wordt door ons gerecycleerd.
[caption id="attachment_155" align="alignnone" width="300"] Dit is een drum en komt in aanmerking.[/caption]
Wat is een Toner?
De toner is de “inkt” van een laserprinter. Toner is zwart of gekleurd poeder dat zich aan het papier vasthecht. Voor het afdrukproces is de toner dus een noodzakelijk onderdeel. Dat geldt eveneens voor de drum, een onderdeel van de printer dat met lichtgevoelig materiaal is bedekt. Meestal is dat silicium, dat bekend staat om zijn lichtgevoelige eigenschappen.
Een toner mag u WEL in onze recipiënten deponeren en wordt door ons gerecycleerd.
[caption id="attachment_165" align="alignnone" width="259"] Dit is een toner en komt in aanmerking.[/caption]
Waar vind ik goedkoopste printerinkt?
Hoe vind je de goedkoopste printerinkt? Het printen zelf kost vaak meer dan je printer initieel gekost heeft in aankoop. En dat doen de makers ervan bewust, ze verkopen de printers goedkoop en brengen vervolgens dure inktpatronen op de markt. Daar verdienen ze immers het meest aan. Maar is het echt nodig om steeds dure inktpatronen en speciale toners te kopen? Waarom zou je niet voor goedkope huismerken gaan waarmee je tot tientallen euro’s per patroon bespaart? Zijn deze minder goed van kwaliteit? En mag je goedkope cartridges na gebruik ook inleveren bij Tomson ter recyclage?
Volledig artikel hier
Wie is Tomson Recycle?
Tomson Recycle is ontstaan na het langdurig bijhouden van gebruikte toners en cartridges en vanuit het idee dat onze natuur te zwaar belast wordt door vernietiging van printermateriaal. Tomson werd gebrainstormd onder een drink en is ondertussen uitgegroeid tot het leidinggevend bedrijf in de sector van toner en catridgerecyclage.
Tomson Recycle recycleert en zorgt hiermee voor een aanzienlijke daling van de printerafvalberg. Bij ons kunt u dus al uw oude cartridges laten recycleren! Hiermee steunt u niet alleen onze natuur maar ook de goede doelen waar wij al jaren mee samenwerken.
Hoofdzetel:
Kwatrechtsteenweg 111, 9230 Wetteren
T +32 (0)9 363 09 01
F +32 (0)9 363 09 02
Afdeling Limburg:
Langendijkstraat 15B, 3690 Zutendaal
T +32 (0)8 951 58 20
F +32 (0)8 936 40 66
Hoe neem ik best contact met Tomson Recycle?
Wenst u zich in te schrijven of een ophaling te regelen, dan gebruikt u best het formulier op de website. Heeft u vragen en wenst u meer informatie, contacteer ons dan per mail of telefonisch tijdens de werkuren. Neem hier contact mee op.
info@tomsonrecycle.be
Hoofdzetel:
Kwatrechtsteenweg 111, 9230 Wetteren
T +32 (0)9 363 09 01
F +32 (0)9 363 09 02
Afdeling Limburg:
Lange Dijkstraat 15B, 3690 Zutendaal
T +32 (0)8 951 58 20
F +32 (0)8 936 40 66
Welke attesten ontvang ik via Tomson Recycle?
TomsonRecycle is door OVAM erkend als ophaler en vervoerder van printafval. Elke ophaling wordt vergezeld van een officieel attest en u ontvangt een afhaalcertificaat dat u naderhand kan voorleggen. In België zijn slechts 3 bedrijven gemachtigd om deze attesten af te leveren. Tomson Recycle is de enige waar u dit bovendien geheel kostenloos kan.
Voor welke cartridges is er een vergoeding voorzien?
Wij bieden een vergoeding voor onbeschadigde originele inkt en toner cartridges. Voor huismerk patronen is er geen vergoeding voorzien. U kan de precieze lijst van cartridges bij 'downloads' terugvinden evenals de aangeboden vergoeding.
Betaal ik een afvalverwerkingskost?
Neen, Tomson Recycle rekent geen verwerkingskosten aan. Het ophalen en verwerken van lege inkt en toner (vanaf 50 stuks) is steeds gratis.
Enkel wanneer de dozen of containers vervuild zouden zijn met afval dat er niet in thuis hoort kan uitzonderlijk een vergoeding worden aangerekend. Raadpleeg het document 'Hoe starten' bij downloads voor de exacte beschrijving van wat kan worden meegegeven en wat niet.
Folie, bubbelplastic of verpakkingen met als doel het beschermen van de lege inkt of toner cartridges worden nooit beschouwd als afval.
Betaal ik transportkosten?
Neen, Tomson Recycle rekent geen transportkosten aan. Het ophalen en verwerken van lege inkt en toner (vanaf 50 stuks) is steeds gratis.
Ook het gebruik van onze containers of paletten is geheel kostenloos.
Deze kunnen op eenvoudig verzoek worden aangevraagd.
Binnen welke termijn ontvang ik eventueel de uitbetaling?
Tomson Recycle Team zal steeds binnen de 14 dagen na telling uw vergoeding uitbetalen. (Dit voor de pc-winkels die zijn aangesloten bij ons 'Inzamelnetwerk')
Voor de uitbetaling aan de goede doelen zijn er 4 betaaldata vastgelegd per jaar om administratieve redenen. Telkens de 15° kalenderdag na een kwartaal, zijnde 15/04 - 15/07 - 15/10 en 15/01 of de eerstvolgende bankwerkdag.
Ben ik gebonden aan enige overeenkomst?
Neen, onze klanten kiezen telkens opnieuw voor onze service. Wij werken niet met contracten en/of overeenkomsten en u bent dus ook nooit gebonden.
Dit past geheel binnen onze visie van open en eerlijk zaken doen, zonder verplichtingen. Tevreden klanten blijven graag gebruik maken van onze gratis service.